Blog 20-03-2020

Zolang onze fysieke en mentale gezondheid ons geen problemen of beperkingen geven, is het vaak een vanzelfsprekend iets. Pas als we merken dat onze fysieke of mentale gezondheid in gevaar komt of dreigt te komen, merken we het op en is er meer bereidheid of noodzaak er iets aan te doen. De situatie is op dit moment bijzonder, wat er voor zorgt, dat bijna iedereen geconfronteerd wordt met een mogelijke kans op besmetting. Daardoor worden we eigenlijk gedwongen na te denken over onze eigen gezondheid en worden we gevraagd ons aan adviezen en maatregelen te houden. Deze maatregelen hebben ingrijpende gevolgen op onze levens, op onze afspraken en onze (sociale) contacten. Om besmetting met en te snelle verspreiding van het virus te voorkomen is het van belang niet alleen aan onze eigen gezondheid te denken maar ook aan die van (kwetsbare) anderen. Daarnaast is het begrijpelijk dat de verspreiding van het virus en de onzekerheden eromheen zorgen en angst met zich meebrengen. Hoe kun je in deze situatie zorgen dat je, naast fysiek, ook mentaal gezond blijft? Voor adviezen op het gebied van fysieke gezondheid houd de informatie van het RIVM in de gaten.

Hoe kun je er voor zorgen dat je mentaal gezond blijft?

Het is in ieder geval van belang te bedenken dat, los van de huidige situatie, je mentale gezondheid ook belangrijk is, en niet alleen je fysieke gezondheid. We moeten niet onderschatten wat de mogelijke invloed is van alle maatregelen en onzekerheden op onze mentale gezondheid. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft recent een document gepubliceerd waarin hier aandacht voor is en waarin adviezen worden gegeven. Deze en andere aandachtspunten zullen worden besproken:

 • Minimaliseer de blootstelling aan nieuws
  Minimaliseer het kijken, lezen en luisteren naar nieuws die je angst of zorgen vergroten. Beperk je tot de officiële kanalen (zoals overheid, RIVM, GGD) zodat je de feiten krijgt en niet de verkeerde en sensatie verhalen. Raadpleeg de officiële kanalen om je praktisch voor te bereiden om jezelf maar ook anderen te beschermen. Beperk het checken van het nieuws tot specifieke tijdstippen op de dag en doe dit slechts één of twee keer per dag. De hele tijd volgen van nieuws kan bij iedereen zorgen voor (overmatige) zorgen en angst. Je beperken tot de feiten kunnen helpen angsten te verminderen.
 • Help anderen waar het kan en blijf in contact.
  Anderen helpen is namelijk zowel voordelig voor degene die de hulp nodig heeft, maar ook voor de hulp-verlener. Probeer op andere manieren in contact te blijven, bel, mail of app wat vaker, of stuur een kaartje of brief. Of doe boodschappen voor een oudere/kwetsbare in je omgeving. De saamhorigheid die dit met zich meebrengt omdat we dit met zijn allen doen, draagt bij aan het er (beter) mee om kunnen gaan.
 • Focus op positieve ontwikkelingen
  Ga op zoek naar de positieve verhalen en hoopvolle ontwikkelingen, mensen die het al gehad hebben en er doorheen gekomen zijn. Maar er zijn andere mooie en hoopvolle ontwikkelingen te vinden, desondanks of dankzij deze crisis. Het Chinese teken voor crisis bestaat denk ik niet voor niets uit het teken voor gevaar en kans/mogelijkheid.
  Er verandert ineens heel veel maar daardoor kunnen we ook juist nadenken over welke dingen we misschien te weinig tijd aan hebben besteed of hoe we zaken anders kunnen organiseren. Onze creativiteit en flexibiliteit wordt aangesproken. Neem de tijd om te bedenken welke kansen jij kunt benutten nu je (misschien) meer thuis bent, en minder sociale afspraken hebt. Wat wilde je al een tijd doen maar heb je tot nu toe nog geen tijd voor gehad of gemaakt? Dan is deze periode misschien wel juist jouw kans om dit op te pakken! 
 • Zorg voor voldoende nachtrust
  Voldoende slaap is zowel van belang voor je fysieke maar ook voor je mentale gezondheid. Probeer aan het einde van de dag je voor te bereiden op de nacht, zodat je brein ook weet dat het op een gegeven moment tijd is om te slapen. Het aanhouden van een dergelijke regelmaat en ‘avondritueel’ met bijvoorbeeld het uitdoen van televisie/televisie een uur voor het slapen, nog iets ontspannends doen of lezen, licht wat dimmen kunnen bijdragen aan een betere nachtrust. Om je nachtrust niet negatief te beinvloeden, probeer na 15.00 uur ’s middags geen koffie (of andere cafeïne) meer te drinken.
 • Probeer structuur in je dag te houden
  Als je thuis werkt of studeert, probeer vaste momenten aan te houden voor het beginnen, het nemen van (lunch)pauzes en bepaal de eindtijd zodat je daarna zonder schuldgevoel aan je vrije tijd begint. Het klinkt misschien heerlijk om in je pyjama of huispak te werken maar toch zorgt een bepaalde mate van normale routine (alsof je naar je werk zou gaan, en dus gedoucht en aangekleed bv) voor betere concentratie en productiviteit.
 • Eet en drink gezond
  Zorg voor voldoende fruit en groente en variatie in je voeding. Probeer met de etenswaren in huis eens wat anders te koken dan normaal. Wil je niet elke dag bedenken wat je kunt maken Dan kan een weekplanning helpen. Weet je niet wat je moet maken? Als je op recepten website intikt met welke ingrediënten je iets wilt maken, verschijnt er vast een recept wat er mee mogelijk is.  
 • Zorg voor voldoende beweging
  Probeer elke dag te gaan wandelen bijvoorbeeld (zolang dit nog mag en kan). Blijf je binnenshuis, ook dan zijn er opties om te bewegen. Huishoudelijke taken als vegen, stofzuigen en dweilen kunnen intensieve oefeningen zijn waarbij je je in het zweet kunt werekn. Daarnaast zijn kun je binnenshuis ook sportoefeningen doen. Tot op heden mogen we nog gewoon naar buiten, wandel elke dag (op gepaste afstand van anderen; minimaal 1,5 meter) een rondje op een rustig tijdstip of doe oefeningen thuis (via sport app of youtube) .
 • Zorg voor ontspanning
  Een ontspannende activiteit kan voor iedereen iets anders zijn. Voor de één is het een boek lezen, voor de ander is het sporten, of met je hobby bezig zijn (bijvoorbeeld iets creatiefs, iets maken, klusjes in en om het huis). Met meer binnenshuis moeten zijn liggen spelletjes, puzzelen, of tekenen misschien ook voor de hand. Weet je niet wat je kunt doen? Bedenk wat je vroeger als kind graag deed, dat geeft vaak inspiratie om eens weer wat nieuws (maar bekends) op te pakken.  

Als je vragen hebt, of gewoon even wilt praten, kun je contact opnemen met de praktijk (appen via de beveiligde app Signal of via telefoon 06-11841443 of via de website).

Samen komen we hier doorheen!


Last van spanningen en zorgen door Corona? (aanvulling 26-3-2020)

Het online behandelplatform Therapieland (waar de praktijk ook gebruik van maakt) heeft een Zelfhulpprogramma gelanceerd “Omgaan met coronastress“. Dit programma wordt gratis aangeboden, en je kunt hier zelfstandig mee aan de slag (ook als je niet in behandeling of onder begeleiding van de praktijk bent).

Behoefte aan tips en adviezen voor Thuiswerken ivm corona? (aanvulling 28-3-2020)

Het online behandelplatform Therapieland heeft ook een Zelfhulpprogramma gelanceerd over “Thuiswerken door Corona“. Net als omgaan met coronastress wordt dit programma gratis aangeboden, en kun je hier zelfstandig mee aan de slag (ook als je niet in behandeling of onder begeleiding van de praktijk bent).

Categorieën: Blog